недеља, 20. фебруар 2011.

Top 5 film i vino


No.1
A Good Year
Russell Crowe je nemilosrdni igrac na londonskoj berzi koji se posle smrti svoga ujaka vraca na posed na jugu Francuske na kojem je proveo svoje detinjstvo. Iako se snazno opire, ipak magija juga Francuske budi u njemu stare uspomene i on se ponovo zaljubljuje u posed svoga ujaka, u Chateau, u vinograde i u prelepu francuskinju. Ovo je za mene definitivno najbolji i najlepsi film o vinu.

No.2
Bottle Shock

Ovo je film o Stevenu Spurrieru, londonskom trgovcu vinima, koji dolazi na ideju da obidje Kaliforniju kako bi pronasao najbolja vina koja bi po kvalitetu mogla da se nose sa najboljim vinima Francuske. Organizuje takmicenje tj. degustaciju na slepo kalifornijskih i francuskih vina. Amerikanci pobedjuju shokirajuci citav vinski svet, a ova degustacija na slepo danas predstavlja veoma znacajan dogadjaj za americku vinsku industriju i vinsku istoriju.

No.3
Sideways

Za razliku od svih filmova gde se vino samo pominje ili prosto nije u prvom planu, ovaj film je bas o vinu. Glavni junaci, Majls i Dzek, odlaze na put u Kaliforniju, put koji su planirali pre Dzekove zenidbe. Obilazeci vinarije gde uzivaju u degustiranju kalifornijskih vina desava se sve i svasta, razne ludosti i nestasluci. Ovaj film je doprineo sve vecoj populanosti Pinot Noira. Ali, s druge strane film je krivac smanjenja prodaje Merlot-a u SAD, posto ga Miles iz nekog razloga ne simpatise. Verujem da ce se film dopasti svim strastvenim ljubiteljima vina.

No.4
French Kiss

Obicno ne gledam mnogo romanticne komedije, ali ovaj film mi se dopao. A razlog je lik koga glumi Kelvin Klajn cija je zelja da poseduje svoj vinograd fascinantna. Film je uzbudljiv i interesantan, a tu je i Meg Rajan. Vredi pogledati.

No.5
A Walk in The Clouds

Ne toliko kvalitetan film koliko simpatican i romantican, ali mora se priznati scene prelepih vinograda oduzimaju dah. Keanu Reeves glumi vojnika koji se vraca iz rata i srece mladu devojku na njenom povratku kuci za berbu grozdja na porodicnom imanju zvanom `Las Nubes` tj. `Oblaci`. Devojka je u veoma nezgodnoj situaciji i prilicno je ocajna i Keanu nudi svoju pomoc i odlazi s njom na imanje. Tu pocinje interesantna prica, tu su cari berbe, prica o tradiciji i porodici, a na kraju se javlja velika ljubav.

Нема коментара:

Постави коментар