четвртак, 3. фебруар 2011.

Zlatan Plenkovic "Zlatan Plavac Grand Cru"

Zlatan Plenkovic "Zlatan Plavac Grand Cru "Plavac Mali,  2004
Hvar


alk. 14,5% vol
100% Plavac mali

Probao sam nekoliko vina iz vinarije Plenkovic, ali nikad Grand Cru, i uvek bio razocaran prosecnoscu vina. Na nagovor prijatelja i poznanika probao sam ovaj Grand Cru Plavac, koga mi je jedan od njih poklonio, i poucen iskustvom nisam ocekivao mnogo. Generalno, nisam nikada ni bio fasciniran kvalitetom plavaca. Svi su uvek pricali o njihovoj superiornosti u odnosu na druga crvena vina sa ovih prostora, ali ja to prosto nisam video. Medju tim vinima je bilo dosta dobrih vina, ali nista toliko dobro da bi me oborilo s nogu. Ali onda sam probao ovo vino! Boja vina strasno duboka i tamna, prava juznjacka. Na mirisu mu je malo trebalo vremena da se otvori, ali kad se otvorilo usledilo je moje odusevljenje. Vino je neverovatno kompleksno, na nosu je dovoljno zrelo, ali ne sumnjam da ce dobiti na kvalitetu odlezavanjem. Na nosu su tu kupine, sljive, suve sljive, dosta zemljanih aroma, koze, kedrovine i lista duvana, crna cokolada, miris pecenja i mozda blagi herbalni karakter. Neverovatno kompleksno i slojevito. Bio sam zaprepascen kvalitetom i ocekivao mnogo od ukusa vina. A u ustima.....bomba, vocna bomba, aroma duvana, snazno, puno, dosta socnih i slatkastih tanina, prosto dzemasto. Alkohol je malo visok i to se oseti, ali nista strasno. Ovo vino me asocira na sjajan bordo sa diskretnim dodatkom vina novog sveta. Ovo je stvarno Grand Cru! Priznajem, odusevljen sam! Izgleda da je plavac sjajna sorta samo bi vinari trebalo mnogo bolje da je upoznaju u enoloskom smislu i bice jos mnogo ovakvih vina, uveren sam.

Opsta ocena: 93 poena.

P.S. Mozda sam dao visoku ocenu jer sam bio prilicno prijatno iznenadjen, ali mozda i ne!

7 коментара:

 1. Ponovo serija interesantnih degustacija! Za poslednji prilog pitanje - Da li se ovo godiste upste jos moze naci u prodaji? Cena?

  ОдговориИзбриши
 2. Stvarno ne znam, prijatelj mi je poklonio, kaze da je bio u vinariji pre 2,5 godine i da je dobio bocu za neke mnogo manje pare, otvorili smo je sredinom januara. Mislim da se moze naci u arhivama nekih boljih restorana u Hrvatskoj ili kod samog proizvodjaca. Cuo sam svasta za cene 30-60evra. Inace rekli su mi neki da su probali mladje berbe i da bas nije to to, jer je navodno jos uvek mlado, moguce, stvarno ne znam, probao sam samo ovu bocu. Stvarno sam bio odusevljen i voleo bih da probam i ta mladja vina.

  ОдговориИзбриши
 3. Ovo vino se vise ne uvozi u Srbiju, mozda negde ima po koja zaturena flasa.

  ОдговориИзбриши
 4. ...čudno...i ja sam ,ne znajući za Vaš opis ovog fantastičnog vina ,potpuno isto opisao prvi utisak :"voćna bomba u ustima..."

  ОдговориИзбриши
 5. Zoran je verovatno hteo da kaže da je voćna bomba izražena, ali, na posletku, ipak, ponajviše dojma ostavlja utisak fantastično izbalansiranog vina kod koga svega ima mnogo ( i alkohola - 2006 ima 15%, ekstrakta, svih poželjnih aroma i cvetnih i voćnih, a i onih od bureta ), a ništa ne štrči, ukusi se razvijaju po celim ustima, svi su trajni i prijatni i raznoliki, često sa novim elementima na svaki sledeći gutljaj, i nema nekih značajnih razlika da li si ga dekantirao 2 sata ili si ga sipao odmah po otvaranju. Pohvala za blog, poznavanje organske hemije i tehnologije proizvodnje vina, kao i hemijskih jedinjenja u upotrebi su za svaku pohvalu, hrabrosti ne fali, vidim da je i iskustvo prisutno, samo mi se ne sviđa što čekam ceo dan proveru moralno-političke ispravnosti komentara da bi bio objavljen

  ОдговориИзбриши
 6. ...naravno,Denise,sve ovo drugo sam podrazumevao
  (a nije ni teško "upasti u zamku" podrazumevanja kod ovakvog vina...).
  Ovo je za mene najlepše,kažem namerno "najlepše" a ne "najbolje" vino koje sam pio u svom kratkom "vinskom stažu"...

  ОдговориИзбриши