четвртак, 3. фебруар 2011.

Portugizer svatovac Mackov podrum

Portugizer svatovac Mackov podrum 2010
Irig

100% Portugizer
alk. 12% vol

Srpski `beaujolais nouveau`, kako sam cuo da ga zovu, je vino nastalo specificnim nacinom proizvodnje u kojem se koristi karbonska ili karbonicna maceracija. Malo sam se raspitivao u Hyattu na salonu i saznao ko je vlasnik vinarije, a ko enolog. Vlasnik je gospodin Sava Jojic, kazu covek pun ideja, koji voli da experimentise, ali nije on kreator vina vec je to mladi enolog Srdjan Lukajic. Vino je otvorene, svetle rubin boje sa purpurnim nijansama. Iskreno, moglo bi biti malo intenzivnije obojeno, ali i ovako izgleda pristojno. Miris je klasican `nouveau style` koji potseca na vasarske, svilene bombone, na bombone s ukusom visanja. Taj miris dominira, ali ima tu i nesto svezeg crvenog voca kao sto su visnja ili crvena ribizla. Intenzitet mirisa je blag i umeren. Na ukusu je lagane strukture i punoce, ali nikako prazno. Kiselina, slast i lagana taninska struktura su dobro ukomponovane. U ustima je vocno, ali nesto krace zavrsnice. Simpaticno vino, nema sta, nije nista veliko, ali dobro napravljeno.
Ocena: 84 poena

1 коментар:

  1. u svojoj klasi ovo vino je bez prave konkurencije na trzistu Srbije, uvek ga rado pijuckam kao aperitiv pred ozbiljnija jela od crvenog mesa. za prvi zapazeni srpski ''bozole'' izuzetno uspesno, ali kao ( po mom misljenju ) i vina od tamjanike, mislim da nikada neće postati veliko vino ( doduse i ne znam ni za jedno veliko vino od portugizera ), a verovatno to i nije cilj ovog vinara sa ovim vinom

    ОдговориИзбриши