недеља, 30. јануар 2011.

Cilic Fume blanc

Cilic Fume blanc 2009
Jagodina, Srbija

100% Sauvignon blanc
alk. 13.5%vol.

Cilici su porodicno vec dugo u vinarstvu i kako sam cuo mladji Cilic bi trebalo da zna dosta o vinu. U pocetku sam slusao samo hvalospeve o njemu, a posle i sve vise kritika pa se odlucih da probam njegov sovinjon blan jer sam procitao na nekom forumu kako je to njegova omiljena sorta. Cilici su konacno dobili priliku da naprave u svom podrumu svoje vino i svetu pokazu koliko znaju i vrede. Elem, boja vina je bledo srebrno-zuta, sortna....E tu se desilo iznenadjenje. Veoma neprijatno. Ljudi, ovo vino mirise na lepak i aceton. Potpuno neverovatno, apsolutno ovo nisam ocekivao od nekoga ko vazi za strucnjaka i jednog od najboljih srpskih enologa. Ovo vino mirise na hemijsko jedinjenje etil-acetat koji generalno nastaje nebrigom i najcesce u barikiranim vinima, a ovo jeste barikirano. On nastaje mikrobioloskom aktivnoscu bakterija sircetne kiseline i potom enzimskim reakcijama esterifikacije etanola i sircetne kiseline. Da bi se izbegao ovakav kvar enolog bi trebalo da se pridrzava samo osnovnih pravila, i uobicajene prakse. Zanima me samo da li je kvar bilo moguce primetiti pre flasiranja ili se tek u boci razvilo to sto je zaceto u sudu (bariku) u kom je odlezavalo. Bilo kako bilo, enolog je kriv za to. Dakle, ovo vino je kvarno i ne moze da se pije! U ustima je, takodje, lose, dominira aroma barika, sorta je potpuno ubijena, a vino potpuno mrtvo. Na zalost moracu da konstatujem da Cilic nije polozio ispit, u svojoj vinariji i sa svojom omiljenom sortom napravio je uzasno vino, nesto sto ne moze da se pije. Opravdanja za ovako nesto nema jer na etiketi je ipak porodicno ime. Ne preporucujem ovo vino nikome.

Ocena: vino je diskvalifikovano.

11 коментара:

  1. Kako bi bilo da ga dekantiras i ostavis par sati.. Mozda se nesto promeni? Nisi rekao kakva je cep. Mozda je samo ova flasa kvarna.. Ili si probao vise od jedne?

    ОдговориИзбриши
  2. Ne, probao sam samo jednu i bila je dovoljno dugo otvorena, a cep je bio ok, ali nije u tome sustina. Poznavajuci sustinu problema siguran sam da je celokupna kolicina vina u problemu jer je kvar nastao pre flasiranja. Nacin skladistenja flase(npr. temperatura skladistenja) samo utice na intenzitet i meru ovog kvara, ali problem je sigurno prisutan u svim flasama, samo je pitanje momenta kada ce dovoljno jako da se ispolji da bi ga degustator primetio. To, takodje, zavisi i od obucenosti degustatora. Dakle, problem je nastao u buretu i tada verovatno nije bio prisutan u tolikoj meri, ali je evoluirao i dalje ce evoluirati i vino ce biti sve gore i gore!
    Hvala puno na komentarima i pitanjima!
    veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  3. Ubuduce pre nego sto objavis ovakav komentar o nekom vinu probaj bar jos jednu bocu. Ne radi se o Cilicu vec o svim enolozima koji se trude da dobro rade svoj posao.

    ОдговориИзбриши
  4. Prvo, drago mi je sto ste poslali ovakav komentar jer mi je cilj da se stvari u ovoj zemlji malo pokrenu i da se o svemu javno raspravlja. Ne svidja mi se Vas ton u komentaru, mogli ste barem da me zamolite da u buduce to ne radim, a ne da mi govorite to u imperativu, povrh svega ste me oslovili sa ti. U svakom slucaju ja Vas necu poslusati i nastavicu da ocenjujem vina i komentarisem kako ja zelim i kako ja mislim da to treba da se radi. Ja za autoritete ne znam i zato cu prozivati sve koji su to zasluzili, ali i pohvaliti kad to bude trebalo.
    Drugo, to sto insistirate da probam jos jednu flasu je za mene samo odraz vaseg neznanja o vinu. Sve promene koje se u vinu dese zbog aktivnosti nepozeljnih mikroorganizama jeste kvar vina. Ovo vino ima kvar koji je nastao u proizvodnji i moja duznost je to da kazem svima koji zele da me slusaju. Dakle, ovo nema nikakve veze sa bocom, cepom, problem je nastao u fazi proizvodnje tokom odlezavanja u buretu i zbog loseg finishiranja vina, a ispoljio se u boci, ubedjen sam u svakoj. Nacin cuvanja boce jedino moze da utice na to u kojoj ce meri problem da se manifestuje tj. u ovom slucaju kojeg ce intenziteta vino da se oseti na lepak. Ja cu probati verovatno jos ponekad u nekim prilikama ovo vino, i siguran sam da cu konstatovati isto.

    Trece, nesto Vi tu niste razumeli. To da li se neko trudi ili ne to nije moj problem niti moje polje interesovanja. Ovde je rec o kritici, niti jedan kriticar filmova ne daje svoje ocene na osnovu toga koliko se neko trudio, koliko je miliona dolara ulozio, koliko noci ljudi koji su ga stvarali nisu spavali. Ovde se radi o delu, gotovom proizvodu i mene samo to interesuje. Profesora ne interesuje koliko je ucenik sedeo kuci i pokusavao da uci, on je prosto postavio pitanje, ucenik nije odgovorio i dobio je slabu ocenu i kraj price. Tako barem stvari funkcionisu u razvijenim, stabilnim zemljama, hajde zapitajte se malo, mozda su bas zato i napredne i stabilne. Tamo se samo ocekuje rezultat i koliko kosta taj rezultat. To kakva je Vasa racunica, sta ste ulozili, sta niste, to je samo Vasa stvar, druge to ne interesuje.
    Hvala Vam jos jednom, nastavite sa komentarima.

    ОдговориИзбриши
  5. Postovani koliko se meni cini ovde bi trebalo da se radi o vinima a ne o enolozima koji se napadaju u velikoj meri! Vazno je vino koje ljudi piju a svasta moze da utice na kvalitet u toj jednoj boci pa bi mozda trebalo da se proba jos jedna za svaki slucaj,posebno posle ovoliko sasutih losih osobina. Vidim da se nepljuje samo po Cilicima vec i po drugim enolozima a mislim da bi trebalo da se radi samo o vinu jer koliko vidim zato sluzi ovaj sajt ili se varam? Imam samo pitanje za vas: Koja je vasa strucnost za degustaciju vina,jeste enolog ili nesto drugo?

    ОдговориИзбриши
  6. Na zalost, Vi i ja ne mozemo ozbiljno da polemisemo o vinu, jednostavno nismo na istim talasnim duzinama. Na ovaj Vas komentar zaista ne mogu da dodam nista konkretno jer ga apsolutno ne razumem. Niti cu u buduce objavljivati ovakve komentare. Ja Vam iznosim cinjenice, a Vi pricate o nekom pljuvanju, o napadanju. Ne znam sta to znaci i na sta ciljate. Ljudi piju vino, ljudi prave vino, ljudi komentarisu vino, sve je to vazno, zaista ne znam o cemu pricate. I nije mi jasno zasto Vam je toliko stalo do Cilica. Vama je stalo do Cilica, a meni da svojim kritikama posredno nateram Cilice i ostale da prave bolja i kvalitetnija vina za Vas. Ali, mislim da je sustina u tome da je Vas zabolelo to sto se oni pominju u ne bas sjajnom kontekstu, mozda ih poznajete, zaista ne znam. Imam utisak da sam rekao da su napravili najbolje srpsko vino Vi biste rekli kako je ovo super blog i kako ja radim dobar posao. Na kraju krajeva, ako Vam se ne dopada sta radim niste u obavezi da posecujete ovaj blog.

    Zelim Vam svako dobro!

    ОдговориИзбриши
  7. Nema ovo veze samo sa Cilicima jer nespominjem samo njih vec i ostale enologe koji su spominjani na ovom blogu! Razumem da zelite da svi ti enolozi unaprede sebe i vino koje prave ali to bi trebalo da se radi komentarisanjem njihovih vina. Mozda vam se nesvidja moj komentar i vasa je odluka hocete li ga objaviti ali mislim da to nije fer jer ako vi imate prava da iskazete svoje misljenje tako bi trebalo da ima svako! Mislim da treba da postoji ovakav blog i da se ljudi upoznaju sto vise sa vinima ali ipak mislim da bi trebalo malo profesionalnije da se komentarise!

    Nadam se da nisam nikog uvredio ali samo komentarisem kako vidim!

    Svako dobro!

    ОдговориИзбриши
  8. Nisam ovaj anonimni od malopre ali nemam vremena da otvaram svoj nalog da bi se drugacije identifikovao. Svejedno, zeleo bih se osvrnem na to da je mogucnost problema u konkretnoj boci. Posto sam u duzem periodu, recimo od proslog leta pa do skora ima prilike da otvorim gotovo dvocifreni broj flasa ovog vina i bojim se da nisam imao slicni dozivljaj. Doduse, priznajem da su poslednje boce otvorene pre nekih mesec i po dana vec bile ne tako impresivne kao prve, vino je gubilo svezinu i telo i razvijalo i neke manje ciste arome ali je to i dalje za standarde domaceg sauvignona bilo prihvatljivo. S obzirom da se ovde uvodi u igru i reputacija podruma tj eventualna pristrasnost, da dodam da mislim da je Cilicev cabernet jedno od najgorih crvenih domacih vina novije generacije, tako da verujem da nisam posebno subjektivan tj naklonjen samom podrumu. Na kraju bih pomenuo da su boce koje smo probali tokom proslog proleca, leta i jeseni bile realno osvezenje na trzistu domaceg sauvignon blanca zbog retke svezine i mineralnosti za ovdasnji teren, ili barem ja nisam bio te srece da to primetim kod drugih proizvodjaca. Medjutim, sigurnost sa kojom pisete ostavlja prostora da bolje od nas obicnih smrtnika znate u cemu je problem.
    Sve cestitke za blog, samo napred!

    ОдговориИзбриши
  9. Robert Jordan, winemaker&wine expert?
    Znam za jednoga pisca, ali je on umro 16 septembera 2007.
    A vase pravo ime je?
    Voleo bi da probam i vasa vina svakako, kada bi znao ko ste.
    Do tada imate otvoren poziv da zajedno otvorimo mojih preostalih 8 (osam) boca Cilicevog fume-a koje bi trebalo da mi potraju do narednog fume-a 2010 i da me zaista ubedite da ste u pravu.
    4 boce su vinskom frizideru a 4 na sobnoj temperaturi.
    Dovoljno za ozbiljnu degustaciju
    I da vam se ne cini, jer je posle toga cela kritika neozbiljna,
    nego da znate 13.5%
    Svim anonimnima zelim vise hrabrosti da stanu iza svojih stavova imenom i prezimenom, pa i vama
    do fume-a 2010

    moj mail za vas
    marko.mravotic@gmail.com
    ako ga objavite kako cu znati da ste vi RJ ili ko god

    ОдговориИзбриши
  10. hvala na preciznoj informaciji, odmah cu promeniti podatak.

    ОдговориИзбриши
  11. stvarno ne razumem ovoliko potrosenog vremena oko vina koje vecini ljubitelja, cak i sa ovih predela, prilicno nepoznato osim strastvenim i profesionalnom poklonicima vinske kulture. apelujem na gdina dzordana, ili kako se vec zove, da prokomentarise neko zupsko vino, npr ivanovicev prokupac ili tamjaniku iz 2009, spasicev despot iz 2008 ili tamjaniku, minicev dorotej pino iz 2008, vina podruma rajkovic, princa npr, ili neko drugo, po sopstvenom izboru, samo nemojte ljudi vise da se bavimo jednim vinom, nije vredno tolikog rasipanja snage i pameti, a i svako od nas ima neko svoje viđenje svega, pa tako i ovoga

    ОдговориИзбриши